Chihiro, Jack Sparrow og piratkommunikation

Jeg har gået og tænkt lidt på fortællestrukturer i populærkultur i forhold til, hvordan PR, der gør brug af for eksempel medarbejderblogging, kan adskille sig fra traditionel virksomhedskommunikation. Her er nogle af mine tanker:

I vesten stiliseres det klassiske eventyr i aktantmodellen, hvor forskellige roller er fordelt og skarpt adskilt mellem forskellige figurer. Kort fortalt bekæmper helten skurken med hjælp fra en – ja, hjælper og får prinsessen og så videre. Det er meget enkelt og ligetil, og netop derfor bygges reklamer og også avisartikler stadig op over denne model. I massemedierne er det vigtigt at få ét budskab formidlet uden svinkeærinder, og her er folkeeventyrets velkendte mønster det perfekte grundlag.

Men hvis man kigger på japanske eventyr er figurerne langt fra så stereotype, som vi ellers kender dem. Grænsen mellem det gode og det onde er mere diffus i japansk fortællertradition, som det for eksempel kan ses i Chihiro og heksene.

Og er det ikke noget af det samme, der gør sig gældende for den gode Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean? Her er der i allerhøjeste grad tale om en figur, der veksler mellem at være helt og skurk, tiltalende og frastødende og sågar maskulin og feminin. Jack Sparrow er kort sagt alt andet end forudsigelig – hans fremstilling er ikke stereotyp, den er menneskelig.

Og så er jeg vist nået frem til min analogi: klassisk virksomhedskommunikations fokusering på ét budskab ofte formidlet gennem massemedier er bundet til folkeeventyrets konformitet, hvorimod PR gennem sociale medier har mulighed for at bryde med de gældende regler – det er piratkommunikation. På godt og ondt i øvrigt. Mere om det senere.

Jeg tror, at jeg kom på betegnelsen piratkommunikation efter at have læst om The 1% Rule, som folkene på Church of the Customer Blog blandt andet beskriver i deres nye bog: Citizen Marketers, som jeg går og venter på skal komme med posten.

Reklamer

1 Response to “Chihiro, Jack Sparrow og piratkommunikation”


 1. 1 Jeanett 05.10.2014 kl. 17:41

  Please let me know if you’re looking for a article
  writer for your site. You have some really great posts
  and I believe I would be a good asset. If you ever
  want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if
  interested. Cheers!


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
del.icio.us

Tweets

Reklamer

%d bloggers like this: